AŞI ÇALIŞMALARINDAKİ SORU İŞARETLERİ…

Tüm dünyayı kasıp kavuran coronavirüs/covid-19 salgınına karşı aşı çalışmaları sürerken yapılan testlerin ve elde edilen sonuçların farklılığı bu hususta kuşku dolu düşüncelere sebep olmuş durumda.

Bloomberg haber ajansı da Türkiye'nin de satın aldığı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bu hafta uygulanmasına başlanacağını duyurduğu Çin aşısı CoronaVac için açıklanan dört farklı korunma oranının uzmanların kafasını karıştırdığını okuyucularına bildirdi.

TEST YAPILAN KİŞİ SAYISI YETERLİ Mİ?

Haberde, Sinovac Biotech şirketinin geliştirdiği aşıyı halka yapmak için en hızlı adımların atıldığı Endonezya'da Covid-19'a karşı yüzde 65'lik bir etkinlik oranının bildirildiği kaydedildi. Ancak Endonezya'daki denemelere 1620 kişinin katıldığı ve bu testlerin anlamlı sonuçlar almak için çok küçük olduğu belirtiliyor.

Bloomberg'e göre Türkiye'deki denemelerde ise yüzde 91,25'lik etkinlik oranı açıklandı fakat yeterli bir sonuca varabilmek için çok küçük kapsamlı bir test yapıldı.

13 bin kişiyle CoronaVac aşısının en geniş kapsamlı denemesinin yapıldığı Brezilya'da ise kamuoyuna farklı etkinlik oranlarının açıklandığı vurgulanıyor.

Yazar
Dünyanın Sesi

0 yanıt Bir yanıt yazın

Yanıtınızı Bırakın