Azerbaycan Yalnız Değil

26 Eylül sabah saatlerinde Ermeni askerlerinin sivil yerleşim alanlarına ağır silahlarla saldırmasından sonra Azerbaycan ile Errmenistan arasında Dağlık Karabağ üzerinde devam eden bir savaş yaşanmaktadır. Azerbaycan’ın topyekün başlattığı seferberliğin amacı, Ermenistan’ın sivil yerleşim yerlerini hedef alan saldırılarının önünü kesmek ve 28 yıldır işgal altında olan Dağlık Karabağ’ı kurtarmaktır. Bu ana kadar Fuzuli ve Cabrayil bölgelerinde bazı stratjik yerler Azerbaycan ordusu tarafından geri alınmıştır.

            Dağlık Karabağ bölgesi, SSCB tarafından özerk bir yapıda 1923 yılında Azerbaycan’a bağlanmasından sonra Ermenistan ile ikili ilişkilerde her zaman temel sorun olmuştur. Bölgenin hakim gücü Rusya, bu dönemlerde ortaya çıkan sorunlarda görünürde her zaman tarafsız bir politika izlediyse de gerçekte askeri ve ekonomik olarak sürekli Ermenistan’a destek vermiş bulunmaktadır. Bu destek sayesindedir ki Ermenistan, uluslararası hukuka göre Azerbaycan’ın bir parçası olan Dağlık Karabağ’ı 28 yıl önce işgal etmiştir.

            Son yıllarda Azerbaycan, iktisadi ve askeri yönlerden büyük gelişmeler göstermesi ve ordusunu modernize etmesiyle, Ermenistan ile mukayase edilemeyecek bir seviyeye ulaşmış bulunmaktadır. Fakat buna paralel olarak Ermenistan ile Azerbaycan arasında yaşanan sorunlar da, iki devlet arasında yaşanan sınır anlaşmazlıkları boyutundan, Balkanlardan Ortadoğu’ya kadar uzanan çatışmaların bir parçası ve hesaplaşma alanı haline dönüşmüştür. Temmuz 2020 başlarında Dağlık Karabağ’ın dışında kalan, Gürcistan sınırında olan Tovuz’a yönelik Ermenistan saldırısı bunu göstermektedir. Tovuz’un, TANAP boru hattı, Bakü-Ceyhan boru hattı ve Bakü-Tiflis-Kars demiryolu hattının geçtiği bir güzergah olması, Ermeni saldırılarının arkasında farklı uluslararası hesapların olduğunu göstermektedir.

            Öyle görünüyor ki Azerbaycan ordusunun ortaya koyduğu başarılar Ermenistan’ı ve arkasındaki güçleri telaşlandırmıştır. Yunanistan, Libya ve Suriye’de hangi ülkeler Türkiye’nin karşısında ise, Dağlık Karabağ üzerinde ortaya çıkan krizde de aynı güçler Ermenistan’ın yanındadır. Fakat Türkiye de her anlamda Azerbaycan’ın yanındadır. Mevcut askeri güç ile Azerbaycanın, Dağlık Karabağ’ı işgalden kurtarması zor olmayacaktır. Fakat bölge dışı müdaheleler, Ermenistan’a hatırı sayılır destek vermektedir. Buna rağmen Azerbaycan ordusunun başarıları artık Dağlık Karabağ’ın işgalden kurtarılmasının yakın olduğunun göstergesidir.

            PKK başta olmak üzere terör örgütlerinin Ermenistan’a doğru yönelmeleri ve bölge dışı güçlerin de bu yöndeki destekleri, Ermenistan’ın gelecek dönemlerde Kafkasya’da sorunların merkezi  olacağını göstermektedir.

Yazar
Osman KÖSE

0 yanıt Bir yanıt yazın

Yanıtınızı Bırakın