Çin'in Uyguladığı Covid-19 Testi Dünyayı Ayağa Kaldırdı

Covid-19 salgını tüm dünyada devam ederken Çin Halk Cumhuriyeti'nden gelen coronavirüs test yöntemi büyük tartışma konusu oldu.

ANAL SÜRÜNTÜ YOLUYLA COVİD-19 TESTİ 

Çinli sağlık insanlarının geliştirip uygulamaya koyduğu anal sürüntü covid-19 testi dünya basınında büyük tepkiye yol açmış durumda. 

Çin Hastalık Kontrol Merkezi'nin verdiği bilgiye göre, uygulama kapsamında ucu pamuklu uzun bir çubuk ile 3 ila 5 santimetre kadar içerde işlem yapılıyor. 

UZMANLARIN FARKLI GÖRÜŞLERİ VAR

Uygulama ilk gündeme geldiğinde Çin devlet televizyonuna açıklama yapan solunum hastalıkları uzmanı Li Tongzeng, anal sürüntü testlerinin gözden kaçan enfeksiyonları yakalamada daha etkili olduğunu belirti. Li, gaita örneklerindeki veya anal sürüntülerdeki virüs izlerinin, solunum yollarından alınan örneklere kıyasla daha uzun süre tespit edilebilir olduğunu da söyledi. Öte yandan testler Çin'deki son büyük Covid-19 dalgası sırasında ülkenin çeşitli yerlerinde vatandaşlar üzerinde de kullanıldı.

Ancak Hong Kong Üniversitesinden Viroloji Profesörü Dr. Jin Dongyan’a göre, testin pozitif çıkması kişinin bulaşıcı olduğu anlamına gelmiyor zira aşılar gibi çoğalamayan ve başkalarını enfekte edemeyen inaktif virüsler de pozitif sonuç verebiliyor.

DÜNYA SAĞLIK ÖRGÜTÜ NE DİYOR?

Dünya Sağlık Örgütü Sözcüsü Christian Lindemeier, konuyu şu sözlerle değerlendirdi:

“Gaita örnekleri alternatif test malzemesi olarak kullanılabilir, özellikle de gastrointestinal semptomları olan hastalarda. Ancak semptomların ilk haftasında pozitif sonuç vermeleri gastrointestinal semptomlara kıyasla daha düşük bir ihtimal.”

JAPONYA'DAN DİPLOMATİK TEPKİ

Japonya Kabine Genel Sekreteri Katsunobu Kato, Pekin'deki muhataplarından, söz konusu testlerin Japonya vatandaşları üzerinde uygulanmaması için talepte bulunduklarını ancak yanıt alamadıklarını duyurdu.

Kato, şunları söyledi:

''Bazı Japonlar Çin'deki bu uygulamaya maruz kalmanın kendilerinde derin psikolojik acılar yarattığını söylediler.''


Yazar
Dünyanın Sesi

0 yanıt Bir yanıt yazın

Yanıtınızı Bırakın