Elektrikli Araçlar için Yeni Ufuklar

Dünya ülkeleri elektrikli araçlara daha fazla önem göstermeye başladı.


Elektrikli araçların en büyük sorunlarından biri olarak düşünülen şarj problemi çözüme çok yaklaştı.


Peki bu alanda neler yapıldı ?


İtalyan Mühendisler, dünyanın ilk elektrikli araç şarj eden otoyolunu tasarladı. İtalya'daki denemelerde araçlar seyir halindeyken şarj olacak.


İnsanların elektrikli araç satın almadaki en büyük kaygılarından biri şarj istasyonlarının yetersizliği sorunu. Araç sahipleri, sürekli olarak en yakın şarj istasyonunu araştırmak istemiyor. Üstelik bir elektrikli otomobilin şarj olması saatler  sürüyor. Mühendisler, dünyanın dört bir  yanındaki sürücüleri bu araçlara geçirmek için birçok zorluğun üstesinden gelmeye çalışıyor.


Mevcut sistemlerde bazı elektrikli otomobillerin tam şarj olması saatler sürmekte. Bu da araç sahiplerinin yolculuk yapmasına engel oluşturuyor. Ancak İsrail merkezli ElectReon Wireless şirketi, “Dinamik Kablosuz Güç Aktarımı” teknolojisiyle bu soruna çözüm buldu.


İtalya, dünyanın ilk elektrikli araç şarj otoyoluna sahip olacak. Mühendisler, şarjlı karayolunu kuzey İtalya’da Milano ile Brescia arasındaki bir kilometrelik bir yola yerleştiriyor. ElectReon, asfaltın altına bakır borular yerleştirerek otoyolda şarj altyapısı kurdu. Bu borulardaki enerji, manyetik indüksiyon ile yolda ilerlerken kablosuz olarak araç akülerine aktarılacak.


Şarj sisteminin çalışması için ekip, yol kenarına bir kontrol ünitesi yerleştirdi.p Bununla birlikte, denemedeki her aracın şasisine bir alıcı yerleştirilmesi gerekiyor.


Şirket, önceki elektrikli araç testlerinde otomobillerin alıcılarına ortalama 70 kW aktarım hızı gösterdiğini açıkladı. ElectReon, projenin durumunu “dağıtımda” olarak işaretledi.



Yazar
Yiğit Tüysüz

0 yanıt Bir yanıt yazın

Yanıtınızı Bırakın