KURTULAMADIĞIMIZ İLLET: ‘’TEN RENGİ IRKÇILIĞI’’


İnsanlığın ruhsal bir hastalığı olan ten rengi ırkçılığının üzücü bir tezahürüne dün akşam bir futbol maçında rastladık. Avrupa kıtasının ve dünya futbolunun en çok izlenen spor organizasyonlarından olan UEFA Şampiyonlar Ligi maçında hastalık yine kendini göstermiş oldu.

UEFA Şampiyonlar Ligi H grubunda mücadele eden Türk temsilcisi Başakşehir futbol takımı, dün akşam Fransız ekibi Paris Saint Germain ile karşılaştı. Başakşehir takımımın yardımcı antrenörü olan Pierre Webo, maçın dördüncü hakemi Sebastian Coltescu'nun ırkçı söylemlerine maruz kaldı. Bundan sonra yaşanan ise herkesin malumu zaten.

Ben size siyah-beyaz ayrımcılığının bir hezeyandan ibaret olduğunu bir sinema filmi ile anlatacağım. Çünkü 7. sanat olarak nitelendirilen beyaz perde, içinde sayısız mesajları barındıran bir araçtır.

İkinci Cihan Harbi sona erdiğinde dünya düzeni soğuk savaş olarak tanımlanan bir bloklaşma ile şekillendi. ABD ve SSCB liderliğindeki bu iki kutuplu düzende mücadele çok geçmeden uzaya taşındı. Böylelikle uzay çağı başlamış oldu. SSCB ise birçok konuda uzay çalışmaları alanında ilklere imza atarak yarışı önde götürdü. 35. ABD Başkanı John Fitzgerald Kennedy ise 1961 senesinde yaptığı açıklama ile Apollo İnsanlı Uzay Programı’nın başladığını duyurdu. Amaç Ay’a insanoğlunun ayak basabilmesiydi. 1969 yılında ise Apollo 11 uzay aracı ile Ay’a insanlı seyahat yapıldı. İnsanoğlu, Dünya dışında ilk kez bir gök cismine ayak basmış oldu.

Tüm bu süreçte ise 3 afro-amerikan bilim kadınının büyük emeği vardı. NASA çalışanları olan matematikçi ve fizikçi bu bilim insanlarının adı pek bilinmese de onlar yaptıkları ile Apollo Uzay Programı’nın başarıyla sonuçlanmasında yadsınamayacak büyük katkılar sundu.

Türkçeye ‘’Gizli Sayılar’’ olarak çevrilen gerçek hayattan uyarlama bu filmde üç siyahi bilim insanının yaşamı aktarılıyor: Katherine Johnson, Dorothy Vaughan, Mary Jackson.

Salgın döneminde evlerde kalmamız gereken bu günlerde bu filmi izlemeye vakit ayırmak size çok şey katacaktır. İyi seyirler.

YAZAN&DÜZENLEYEN: MUHARREM KOÇAK






Yazar
Dünyanın Sesi

0 yanıt Bir yanıt yazın

Yanıtınızı Bırakın