Nedir Bu Dogecoin ?

Sizde benim bir kaç gün önce ki halim gibi nedir bu Dogecoin diyorsanız bugün bu konu hakkında çoğu şeyi anlatacağım.


İlk önce nedir bu Dogecoin ?


Dogecoin anlık, eğlenceli ve geleneksel bankacılık ücretlerinden muaf bir ödeme sistemi kurmaya karar veren yazılım mühendisleri Billy Markus ve Jackson Palmer tarafından icat edilmiş bir kripto paradır. 


Amacı, Bitcoin'den daha geniş bir kitleye ulaşabilecek bir “eğlenceli” kripto para birimi yaratmaktı.


Dogecoin sosyal medyada yapılan bir espriyle ortaya çıktı. 2013'te Adobe şirketinde çalışan Jackson Palmer, o dönem internetin en popüler tartışma konularından kripto paralar (coin) ile en popüler imgelerinden Shiba köpeğini (dog'dan türetilmiş doge) birleştirerek Dogecoin terimini ortaya attı.


Dogecoin'nın en büyük destekçilerindeen Spacex , Tesla , SolarCity ve asla pes etmeyişinden tanıdığımız Elon Musk oldu.


İnsanların Dogecoin'ni sevmelerinin en büyük nedeni kesin zenginlik vaadinde bulunmamaları.


Ekstra olarak ilk büyük ivmelerini yakaladıklarını yaptıkları ilk iş Kenya'da 50.000$ değerinde şu kuyusu açmak oldu ve bu sayede insanların ekstra sempatisini kazandılar.


Elon Musk'ın 10 Nisan'daki "Çok yakında Ay'a gidiyor" paylaşımı olabileceği belirtiliyor. Musk daha önce Dogecoin fiyatlarının "Ay'a fırlayacağı" paylaşımı yapmış ve para biriminin büyük değer kazanmasına yol açmıştı.


Dogecoin'i destekleyen Musk, bugünkü fiyat artışının ardından da gülümseyen bir köpek videosu paylaştı. Son olarak bugün Coinbase adlı büyük kripto para borsasının ABD'deki Nasdaq borsasında halka açılıyor olması da kripto para birimlerinin fiyatlarının artış eğilimine girmesini sağladı. Dogecoin Şubat ayında da Elon Musk'ın Twitter paylaşımının ardından büyük değer kazandı, gün içinde yüzde 50'nin üzerinde artışla 0,05 dolara ulaşmıştı.


Bizim Cesur Milyarderimiz Elon Musk Dogecoin halkın kriptosudur demesinden sonra on binlerce retweet aldı.


Fakat 2021 başında Reddit üzerinden örgütlenerek bazı yatırım enstrümanlarına birlikte para yatırarak değerlerinin hızla yükselmesini sağlayan sosyal medya kullanıcıları, bunu Dogecoin için de yapmaya başladı. Batmak üzere olduğu konuşulan ABD'li GameStop şirketinin hisselerinin iki haftada yüzde 1.700 artmasına yol açan ve ardından da gümüşe yatırım yaparak gümüşün değerini birkaç günlüğüne de olsa yüzde 10 artışla sekiz yılın zirvesine taşıyan kullanıcılar, Ocak 2021'den itibaren Dogecoin'e de para yatırmaya başladı.


Dogecoin'in değeri 29 Ocak'ta 0,075 dolara kadar yükseldi, ertesi gün içinde 0,023 dolara kadar geriledi. 3 Şubat'ta tekrardan yükselmeye başlayan para birimi 4 Şubat'ta 0,04 doları gördü, 7 Şubat'ta 0,08 doları geçerek zirveye ulaştıktan sonra 0,05 dolar civarına geriledi. Nisan'a kadar daha stabil seyreden Dogecoin, 14 Nisan'da ise 0,13 dolara ulaştı. Reddit, 28 Ocak'ta GameStop hisselerinin zirveye ulaşmasından sonra yaptığı açıklamada bu platform üzerinde bir araya gelen bireysel yatırımcıların hisse piyasasındaki eylemleriyle ilgili yetkili kurumların kendileriyle temasa geçmediğini söyledi. Reddit sözcüsü, "Sitemizde yasadışı içerik paylaşmak ya da yasadışı işlemlere aracılık etmek kesinlikle yasaktır. Durumu gözden geçireceğiz ve konuyla ilgili hukuki soruşturmalarla işbirliği yapacağız ya da gerekli adımları atacağız" diye konuştu. ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC), hisse senedi piyasasındaki çalkantıyı "faal bir şekilde takip ettiğini" açıkladı.

Yazar
Yiğit Tüysüz

0 yanıt Bir yanıt yazın

Yanıtınızı Bırakın