Sizce Dünyada Kaç Kişi Sigara İçiyordur?

Sigara 1,1 milyar üzerinde kişi tarafından kullanılmaktadır. Gelişmiş uluslarda sigara tüketim oranı yatay seyrederken veya azalırkan, gelişen ülkelerde tütün tüketimi yaklaşık %3.4 oranında yükselmeye devam etmektedir.

Birleşik Devletler’de sigara tüketim yüzdesi 1965 yılından 2006 yılına kadar olan zamanda yetişkinlerde %42 den % 20.8'e yarıya kadar düştü. Sigara tüketimi oranlarında büyük bölge farkları vardır, Kentucky, West Virginia, Oklahoma ve Mississippi listenin üzerinde iken, Idaho, California ve Utah önemli derecede daha düşük yüzdededirler. Avustralya’da tütün kullanımının azalmadaki oluş derecesi, 2004-5 yıllarındaki mevcut sigara kullanan nüfusu %23 gösterilirken bu rakam 1995 yılıyla kıyaslandığında %2'lik bir azalmayı gösterir. Yerli nüfus içinde günlük mevcut sigara tüketenler %51 erkekler ve %49 kadınlar ile oran çok yüksektir. Genç yetişkinler sigara içmeye daha olası yaş grubudurlar, yaş artışıyla sigara tüketiminde bir azalma göze çarpar.

2005'de Amerika'da yapılan araştırmaya göre 1,1 milyar insan sigara içiyor. Burda sigaranın zararlarını anlatmak istemiyorum zaten büyük bir çoğunluğumuz biliyor. İcraata geldiğinde nedense bu konuda hiçbir şey yapamıyoruz.

Yapılan araştırmada 121 ülke yer almakta. Belki inanmayacaksınız ama başı yakın komşumuz olan Yunanistan çekiyor.

Yunanistan'da yetişkin bir birey yılda 3017 adet sigara içmekte. 

İlk on şu şekilde...

1. Yunanistan 3017

2. Slovenya 2537

3. Ukrayna 2526

4. Bulgaristan 2437

5. Çek Cumhuriyeti 2368 

6. Kuzey Makedonya 2336

7. Rusya 2319

8. Maldova 2239

9. İspanya 2225

10. Bosna-Hersek 2145

Ülkelerin yanlarında ki sayılar Yetişkin bir bireyin bir yılda içtiği adet sigara sayısını göstermekte. Bizim vatanımız olan Türkiye ise 30. sırada yer almakta.

Benim yorumuma gelecek olursak tabii herkes gibi bu sayıların çok fazla olduğunu düşünüyorum. Ben hayatımın bütün dönemlerinde sigara, alkol, uyuşturucu ve benzeri maddeleri kullananlara hep olumsuz baktım.

Bu görüşümün nedenine gelecek olursak çağımızın vebaları olan kadın cinayetleri , trafik kazaları ve daha birçok sorunun alkol ve türevlerinden kaynaklı olduğunu düşünüyorum.

Tanıdığınız her hangi birine veya sosyal çevrenize , ailenize normalde davranmayacağınız şekilde davranırsanız ne hissedersiniz?

Kötü hissedeceğinizi tahmin ediyorum. Küçüklüğümden beri bu tip insanları anlayamadım.

Neden...

Bir insan neden kendine zarar verecek bir şeyi kullanır. Sosyal çevresine, ailesine neden kötü görünmek ister. 

İstatistiklere göre sigara içen ailelerin genellikle sağlık sorunları yaşadığı ve mutsuz olduklarını çocukların ise ebebeyinlerinden kaynaklı olarak yüksek ihtimalle sağlık sorunları ve psikolojik sorunlar yaşadığı ortaya çıkmış.


Yazar
Dünyanın Sesi

0 yanıt Bir yanıt yazın

Yanıtınızı Bırakın